Etusivulle


SERRA DE AIRESINPAIMENKOIRA
(CÃO DA SERRA DE AIRES)

Ryhmä: 1
FCI:n numero: 93
Hyväksytty: 27.2.1996
SKL-FKK 4.11.1998
Alkuperämaa: Portugali

KÄYTTÖTARKOITUS: Lammas-, vahti- ja maatilojen työkoira.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Toisinaan ollaan sitä mieltä, että Airesin vuoristoalueen koirat polveutuvat parista briardista, jotka Castro Guimaraes'in kreivi tuotti Portugaliin tämän vuosisadan alkupuolella.
Nykyisin näitä koiria on jo huomattavan paljon. Niiden vakiintuneet ja kuitenkin niin erilaiset luonteenominaisuudet antavat kuvan siitä, että rotu on ennemminkin sukua pyreneittenpaimenkoiralle. Serra de airesinpaimenkoira onkin mahdollisesti yksi pyreneittenpaimenkoiran muunnos, joka saatiin aikaan risteyttämällä rotuun briardia.
Mikäli edellämainittu ei pidä paikkaansa, on vaikea ymmärtää miksi Alentejon alueen karjakoiraksi on kehitetty rotu, joka ei sopeutuisi alueen ilmastoon.

YLEISVAIKUTELMA: Keskikokoinen ja kohtalaisen pitkärunkoinen. Rotu on poikkeuksellisen älykäs ja hyvin eloisa, huomattavan sitkeä ja harkitseva, hyvin omistautunut paimenelle ja hoitoonsa uskotulle laumalle. Välttelee vieraita, vahtii öisin. Rodun synnyinalueella sitä kutsutaan "apinakoiraksi", koska se eleiltään ja ilmeiltään muistuttaa apinaa.
Etenkin Alentejossa rotua käytetään vahtikoirana ja kaikenlaisten kotieläinlaumojen (lampaat, vuohet, nautakarja, hevoset ja siat) paimentamiseen ja kuljettamiseen. Serra de airesinpaimenkoiran kykyä pitää laumat laitumilla ja palauttaa karkulaiset ja eksyneet takaisin laumaan pidetään suuressa arvossa.

PÄÄ

Voimakas ja leveä, ei pitkä eikä pyöreä.

KALLO-OSA: Hieman leveyttään pitempi ja kaareva, etenkin takaosastaan; kulmakaaret eivät ole voimakkaat. Otsauurre ulottuu puoleenväliin otsaa. Korvien kiinnityskohdan välissä kallo on lähes tasainen, niskakyhmy on erottuva.

OTSAPENGER: Selvästi erottuva, kallon ja kuonon ylälinjat ovat erisuuntaiset.

KIRSU: Selvästi erottuva, hieman kohoava, tasaleveä ja kärjestään lähes pystysuora. Sieraimet ovat suuret. Kirsun väri on mieluiten musta, kuitenkin karvapeitteen väriä tummempi.

KUONO-OSA: Lähes lieriömäinen, sivulta katsottuna suora tai hieman kovera, lyhyt, noin kaksi kolmasosaa kallon pituudesta; kuonon leveys on suhteessa sen pituuteen ja muotoon.

HUULET: Tiukat, eivät roikkuvat, ohuet, tiiviit ja alalinjaltaan lähes suorat.

SILMÄT: Ilme on eloisa, älykäs ja sävyisä. Silmät eivät ole syvällä sijaitsevat eivätkä ulkonevat, väriltään ne ovat mieluiten tummat. Ne ovat pyöreähköt, keskikokoiset ja asennoltaan vaakasuorat. Silmäluomien pigmentti on musta tai ainakin tummempi kuin karvapeitteen väri.

KORVAT: Korkealle kiinnittyneet ja typistämättöminä riippuvat, eivät laskostuneet, typistettyinä suorat. (Huom. Suomessa typistyskielto.) Korvat ovat keskipitkät, hienot ja sileät sekä muodoltaan kolmiomaiset.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Leuat ovat normaalisti kehittyneet, hampaat ovat vahvat ja väriltään valkoiset. Leikkaava purenta.

KAULA: Tasapainoisesti runkoon ja päähän liittyvä, suora, asennoltaan hieman yläviisto, tasapaksu ja vailla löysää kaulanahkaa.

RUNKO

YLÄLINJA: Ei kovin laskeva.

SELKÄ: Pitkä ja suora tai siinä voi olla pieni painauma.

LANNE: Lyhyt ja pyöristynyt, leveä, kaareva ja lihaksikas, selkään ja lantioon hyvin sulautuva.

LANTIO: Keskipitkä ja keskileveä, hieman viisto.

RINTAKEHÄ: Eturinta on voimakas, tilava ja syvä. Rintakehä on pitkä, keskileveä ja keskisyvä. Kylkiluut ovat hieman kaareutuneet. Rintakehä on muodoltaan soikea ja kohoaa viistosti taaksepäin.

ALALINJA JA VATSA: Vatsa on tilava ja vatsaviiva hieman kohoava.

RAAJAT

ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat vahvat ja yhdensuuntaiset, edestä ja sivuilta katsottuna pystysuorat.

LAVAT JA OLKAVARRET: Vahvat, keskipituiset ja lihaksikkaat; lavan kulmaus on noin 90°.

KYYNÄRVARRET: Pystysuorat ja lihaksikkaat.

RANTEET: Sileät.

VÄLIKÄMMENET: Tasapaksut, keskipitkät, sivulta katsottuna eivät kovin viistot.

KÄPÄLÄT: Pyöreät, eivät litteät; varpaat ovat pitkät, tiiviisti yhdessä ja erittäin hyvin kaartuneet; kynnet ovat vahvat ja väriltään mustat tai karvapeitteen väriä tummemmat. Päkiät ovat paksut ja kestävät.

TAKARAAJAT

YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat vahvat, yhdensuuntaiset ja takaa katsottuna pystysuorat.

REIDET: Keskipitkät, keskileveät ja lihaksikkaat.

SÄÄRET: Hieman viistot, pitkät ja lihaksikkaat.

KINTEREET: Mieluummin matalalla kuin korkealla; normaalin levyiset, vahvat ja kuivat; kinnerkulma on keskisuuri.

VÄLIJALAT: Tasapaksut, mutta vahvat, keskipitkät, eivät mihinkään suuntaan kovin viistot. Yksin- tai kaksinkertaiset kannukset ovat sallitut.

KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät.

HÄNTÄ: Korkealle kiinnittynyt, teräväkärkinen ohentuen tyvestä lähtien, ulottuu kintereisiin. Koiran ollessa levossa häntä on takaraajojen välissä hännänpää jonkin verran kaartuneena tai kiertyneenä; liikkeessä häntä ojentuu hieman kaartuneena ja viuhkamaisena tai kaartuu ylöspäin.

LIIKKEET: Kevyet ja sulavat. Tyypillisin liikuntamuoto on ravi. Tarvittaessa laukkaa tarmokkaasti.

NAHKA: Kaikki limakalvot mieluiten pigmentoituneet. Nahka ei ole liian tiukka.

KARVAPEITE

KARVA: Hyvin pitkä, sileä tai hieman laineikas. Muodostaa pitkän parran, viikset ja kulmakarvat, ei kuitenkaan peitä silmiä. Karva on hyvin pitkää päässä, rungossa ja raajoissa, myös varpaiden väleissä. Karva on keskipaksua ja laadultaan vuohenkarvaa muistuttavaa, tiivistä ja peittää tasaisesti koko rungon. Ei aluskarvaa eikä alusvillaa.

VÄRI: Keltainen, kastanjanruskea, harmaa, kellanruskea ja sudenharmaa, jossa on erisävyisiä vivahteita sekä musta, jossa voi olla punaruskeita merkkejä ja mustan seassa voi olla valkoisia karvoja, ei kuitenkaan koskaan valkoisia laikkuja pientä rintatäplää lukuunottamatta.

KOKO JA PAINO

SÄKÄKORKEUS: Urokset 45 - 55 cm, nartut 42 - 52 cm.

PAINO: 12 - 18 kg.

VIRHEET

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.
Teräväkärkinen kirsu. Löysät tai roikkuvat huulet. Heikosti havaittava otsapenger. Vaaleat, pienet, viistot tai muut kuin pyöreähköt silmät. Laskostuneet korvat. Runko: notkoselkä tai liian laskeva selkälinja, liikaa kohoava vatsaviiva. Lantio: vaakasuora tai liian luisu. Häntä: alas kiinnittynyt, lyhyt tai levossa selän päälle kiertyvä. Valkoiset kynnet. Pehmeä karvapeite tai valkoinen laikku rinnassa.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Kapea ja pitkä pää. Kyömy kuononselkä. Ylä- tai alapurenta. Tasainen, pyöreä tai kapea kallo. Alaskiinnittyneet korvat. Typistetty tai luonnostaan töpö häntä. Kihara, huopaantunut tai ei tarpeeksi pitkä karvapeite. Valkoista väriä varpaissa tai laikukas väri. Kääpiökasvuisuus.

PISTEYTYSTAULUKKO:
Yleisvaikutelma 20
Pää 15
Silmät 10
Korvat 5
Runko 10
Raajat 10
Häntä 10
Karvapeite 15
Liikkeet 5
Yhteensä 100

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.